września 18, 2018

Owoce pod kruszonką

 Składniki na kruszonkę:
  • Mąka z ciecierzycy – 100 g
  • Mąka owsiana lub płatki owsiane – 50 g
  • Mąka orkiszowa – 100 g
  • Ksylitol – 40 g lub więcej (w zależności od preferencji smakowych)
  • Olej rzepakowy – 80 ml
  • Proszek do pieczenia – 5 g
  • Sól – szczypta
Nadzienie:
  • Owoce w dowolnej ilości. Mogą być też mrożone. Ja robiłam już z jabłkami, gruszkami, malinami, truskawkami (mrożonymi).
Przygotowanie:
  • Składniki suche wymieszać ze sobą, dodać olej i wymieszać całość. Nie będzie to ciasto do ugniecenia, raczej grudki i sypka konsystencja.
  • Owoce pokroić, jeżeli są duże (np. jabłka, gruszki) lub po prostu wyjąć z opakowania, jeżeli są mrożone (nie trzeba rozmrażać.
  • Do niewielkiej foremki wsypać na dno część kruszonki, na nią ułożyć owoce i przysypać resztą kruszonki.
  • Zapiec w piekarniku w 175 stopniach Celsjusza przez około 45 minut (najlepiej jest sprawdzać, czy się nie przypala).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger