września 22, 2018

Burgery roślinne z soczewicy czerwonej i quinoa


Składniki na około 12 sztuk:

  • Soczewica czerwona sucha - 500 g
  • Quinoa sucha - 100 g
  • Mąka z soczewicy - 3 łyżki
  • Pestki słonecznika - 60 g
  • Przyprawy: płatki drożdżowe, oregano, cząber, majeranek, sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie:
  1. Soczewicę i quinoa ugotować osobno.
  2. Wymieszać soczewicę z quinoa w dużej misce, dodać mąkę i zmiksować całość.
  3. Pestki podprażyć przez chwilę na suchej patelni a następnie dodać do masy.
  4. Doprawić. Spróbować, jak smakuje i jeszcze doprawić. Nie bać się przypraw!
  5. Bardzo ważne: zawartość miski odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (może być lodówka). Dzięki temu masa stanie się gęstsza i łatwiej będzie z niej formować burgery. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, burgery będą się rozpadać podczas smażenia.
  6. Burgery włożyć do piekarnika i upiec lub smażyć na patelni na oliwie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger