sierpnia 23, 2018

Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą

Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą

Składniki mokre:
  • 240 g cukini zblendowanej
  • 400 ml napoju sojowego bez cukru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 200 - 250 ml wody (dla konsystencji)
  • 15 ml octu
Składniki suche:
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej lub jaglanej
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 180 g ksylitolu (lub więcej w zależności od upodobania)
  • 35 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki gumy ksantanowej (można bez, ale ciasto może się wtedy kruszyć)
  • szczypta soli
Składniki na polewę:
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej
  • trochę napoju roślinnego lub wody dla konsystencji
Przygotowanie:

1) Składniki mokre wymieszać ze sobą, w osobnej misce składniki suche. 
2) Połączyć wszystko i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
3) Piec w 175 C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
4) Składniki na polewę wrzucić do rondla, podgrzać, wymieszać i gotowe. Polać ciasto polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger