kwietnia 13, 2018

Gęsta zupa pomidorowa z soczewicą


Jak wszystkie moje przepisy, ten również jest prosty i dość szybki w wykonaniu. Zupę możesz zjeść z makaronem (u mnie kolorowy makaron z Lidla), lub z ryżem. Możesz też po prostu wypić z kubka.

Składniki:

  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 180 g
  • Pomidory w puszce - 800 g
  • Pomidor - 600 g
  • Woda - 1 200 ml
  • Koper ogrodowy - 30 g
  • Wino czerwone - 15 g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 100 g
  • Przyprawy: oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wsypać soczewicę i zalać wodą. Poczekać chwilę, aż zanieczyszczenia wypłyną na wierzch i wylać wodę (można przepłukać normalnie, ja robię w taki sposób). Następnie zalać soczewicę wodą (około 1200 ml) i zagotować z liśćmi i zielem. W tym czasie całe pomidory zalać wrzątkiem i poczekać chwilę, aby skórka sama zaczęła schodzić. Obrać pomidory i dodać do gotującej się soczewicy. Kiedy soczewica się zagotuje, dodać do niej pomidory w puszcze. Doprawić przyprawami, winem i koncentratem. Wyjąć liście, ziele i zmiksować. Gotowe. Na talerzu dodać makaron.

Wartość odżywcza podana poniżej jest samej zupy, bez makaronu. Ja swoją zupę zjadłam z makaronem i jogurtem sojowym. Zupę można zabielić tym jogurtem lub np. śmietaną słonecznikową.


300 ml zupy (talerz) to:

95 kcal
6,6 g białka
0,8 g tłuszczu
18 g węglowodanów
613 mg potasu
2,5 mg żelaza
1 mg cynku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger