kwietnia 17, 2018

Burgery z fasoli, 2-składnikowe i szybkie



Nie wiem jak Wy, ja nie lubę skomplikowanych wieloskładnikowych przepisów. Zawsze to jakoś zniechęca mnie do gotowania. No i powiem szczerze, wolę robić inne rzeczy, niż gotować. Raczej tworzę własne przepisy, których później najczęściej nie powtarzam, bo zapominam jak dane danie przyrządziłam... Dzisiaj jednak udało mi się spisać listę składników na burgery, które zrobiłam więc pochwalę się przepisem :)

2-składnikowe burgery wegańskie

Składniki na 8 niewielkich burgerów:
  • ·         400g ugotowanej fasoli duży jaś
  • ·         200 g ugotowanego ryżu
  • ·         30 g kopru (może być mrożony)
  • ·         Przyprawy (spore ilości): pieprz, sól, majeranek, cząber, czubryca zielona lub dowolne

Przygotowanie:
   1)      Piekarnik rozgrzać do 200C, tackę do pieczenia wyłożyć papierem. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i zagnieść rękami ciasto. Doprawić wedle uznania (nie bać się przypraw!)
   2)      Lepić burgery, przełożyć na tackę i piec przez ok 15 min z każdej strony.
   Burgery można też usmażyć. U mnie były smażone na niewielkiej ilości oliwy. Wiadomo jednak, że im mniej smażenia tym lepiej ;)

8 komentarzy:

  1. Pani Iwono, kupiłam Rhadiolę na iHerb (dokładnie taką, jak pokazywała Pani w swoim filmiku) i na opakowaniu jest napisane, żeby przyjmować ją naczczo. Chciałam zapytać czy przyjmuje ją Pani rzeczywiście na czczo, czy może lepiej po śniadaniu? P.S. Wszystie Pani przepisy na blogu są super, bo ma w nich wyszukanych składników (,,niewiadomocoto" ;)) i robi się je szybko, filmiki też są świetne! Właśnie czekam na kuriera z Pani książką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa! Rhadiolę biorę po jedzeniu :)

      Usuń
  2. Mam pytanie co do kwasów omega 3. Suplementuję Veganicity 2 kapsułki na dzień. W jednej jest olej z mikroalg Schizochytrium 500 mg, dostarcza DHA 125 mg i EPA 75 mg, ogółem omega 3 275mg. Dziennie staram się (choć nie codziennie) jeść 1 łyżkę zmielonego siemienia, ale mam w diecie mużo kwasów omega 6 (orzechy i pestki, bo nie używam olejów). I moje pytanie: czy nie suplementuję za dużo omega 3? Może wystarczy jedna kapsulka? Nie wiem, czy jakbym jadła więcej omega 3 to wtedy nie trzeba bylo by suplementować, czy pomimo tej np. jednej łyżki siemienia warto suplementować i ile? Ten suplement Veganicity odpowiada mi cenowo i przy nim chciałabym zostać, ale obawiam się dawek ;) Proszę więc o radę i z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź ;) Dodam, że weganką jestem od 4 lat i wcześniej nie suplementowałam omega 3, bo nawet nie wiedzialam, ze warto (oglądałam Pani filmik o tych kwasach na you tube ;)suplementuję od 6 miesięcy dopiero i zauważyłam poprawę stanu mojej trądzikowej cery ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kapuste pak choi mozna jesc na surowo? W Pani ksiazce w tabelkach dosc czesto sie ona przewija jako przyklad warzywa wartosciowego. Nigdy dotad jej nie jadlam. Czy mozna ja po prostu na surowo pokroic do surowki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Co sądzi Pani na temat arszeniku w ryżu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Iwono, nie jem chyba wogóle nic z kwasami omega3, tłuszcze czerpię z pestek i nasion, tofu, awokado sporadycznie, ale suplementuję codziennie omaga 3 veganicity 2 kapsułki. Czy jeśli suplementuję omega 3 to jest ok i nie muszę już włączać do diety produktów z omega 3, czy może suplementacja tu nie mam znaczenia...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger