marca 09, 2018

Szybka i rozgrzewająca zupa z chińskiej mieszanki warzyw


Dzisiaj u mnie w domu choroby i gotowanie jest ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę. Zrobiłam więc zupę. Zupa jest zaskakująco pyszna i aromatyczna, chociaż bardzo szybka i prosta. Grunt to mieć w domu mieszankę mrożonych warzyw chińskich i mrożoną ugotowaną ciecierzycę. Nie wiem, jak ludzie sobie bez tego radzą 😀 

Z czego jest zrobiona? Już piszę:
  • 2 marchewki
  • 1 wielka pieruszka
  • 1 mieszanka chińskich warzyw na patelnię (z grzybkami)
  • 1-2 łyżka sosu sojowego (a raczej 1 chlust)
  • 2 szklanki ciecierzycy (miałam zamrożoną)
  • 1 kapusta pak-choi
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, garam masala, kurkuma, pieprz, oregano, papryka i wszystkiego po trochu
  • woda, tyle żeby przykryło warzywa 

Robi się ją tak:

Wrzuca się do garnka pokrojoną w paski marchewkę i pietruszkę i dusi z liściem i zielem. Można dodać cebulę, ja tego nie zrobiłam. Jak trochę zmiękną, wrzuca się mieszankę chińską, pak-choi (wrzucilam bez siekania, tylko łodygi rozdzielone) i ciecierzycę. Gotujemy przez kilka minut z dodatkiem przypraw i gotowe. 
Naprawdę pycha! I jak rozgrzewa! 
A czy wiecie, że znany wszystkim rosół z kury wcale nie jest remedium na przeziębienie? W rzeczywistości chodzi o rozgrzewanie i każda gorąca zupa może go zastąpić. Polecam tę moją 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger