marca 09, 2018

ciasteczka owsiano-orzechowe


Te ciasteczka można przygotować na różny sposób. Są idealną przekąską na drogę, dla dziecka do szkoły, czy po prostu deserem po posiłku.

W dodatku robi się je bardzo szybko i z prostych składników:
  • Musli vivi - 2 szklanki (mogą być zwykłe płatki owsiane lub orkiszowe)
  • Napój roślinny 2 szklanki
  • Masło orzechowe Primavika - 2 - 4 łyżki lub więcej
  • Rodzynki - 1/2 szklanki
  • Szczypta soli i cynamonu
  • kakao - ilość wg upodobań, dałam chyba 2 łyżki
  • Wszystkie składniki można modyfikować


Przygotowanie:
Płatki, kakao i rodzynki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i cynamonu. Wymieszać a następnie zalać mlekiem i poczekać, aż namiękną. Kiedy będą już miękkie, dodać masło orzechowe i lepić z masy kule (najlepiej zwilżonymi rękami). Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać więcej napoju, jeżeli będzie zbyt rzadka, można dodać trochę mąki, mąki owsianej lub wiórek kokosowych.
Ulepione kulki kłaść na papierze do pieczenia i rozpłaszczać. W ten sposób formują się ciasteczka. Piec je przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger