stycznia 05, 2018

Zupa pieczarkowa ze śmietaną słonecznikową i kakaowe daktyle z Biedronki...

Uwielbiam wszystkie zupy. W zasadzie nie ma takiej zupy, której nie lubię. Jednak, ostatnio złapałam się na tym, że większość z nich robiłam podobnie, trochę monotonnie. Ciągle koperkowa, brokułowa, pomidorowa itp. Ostatnio więc zaczęłam przygotowywać nowe zupy i takie, w które trzeba włożyć  trochę wysiłku, np. żeby barszcz ukraiński miał intensywny kolor a zupa pieczarkowa miała swoją śmietanę. Więc wczoraj powstała zupa pieczarkowa, z pieczarek które zostały po świętach 😊. Przepis na nią i na śmietanę słonecznikową znajdziecie poniżej.



Zupa pieczarkowa
    • Pieczarki - 250 g (około 12 sztuk dużych)
    • Ziemniaki - 200 g (2 - 3 sztuki)
    • Marchew - 80 g (2-3 sztuki)
    • Pietruszka korzeń - 40 g (1 sztuka)
    • Por - 40 g (1 mały)
    • Seler korzeniowy - 100 g (połowa średniej wielkości sztuki)
    • Woda - 2 litry
Przygotowanie
archewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać pora i zalać wodą. Zagotować z dodatkiem liścia laurowego (3 duże sztuki) i ziela angielskiego (dałam z 4-6 ziarenek). Pieczarki obrać, pokroić w plastry i poddusić na patelni w wodzie (woda ma przykryć pieczarki). W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić do zupy, jak warzywa się zagotują. Dodać pieczarki. Zredukować gaz i gotować z dodatkiem przypraw (kurkuma, cząber, czubryca zielona, majeranek, pieprz i lubczyk). Sól i pieprz dodać pod koniec gotowania, kiedy warzywa będą miękkie. Podgotować zupę około 30 minut i po tym czasie zabielić "śmietaną" słonecznikową. Trzeba to zrobić ostrożnie, wymieszać najpierw trochę  "śmietany" z zupą, wymieszać aby "śmietana" zrobiła się cieplejsza. Wtedy po woli wlewać śmietanę do zupy, mieszając.

Śmietana słonecznikowa
  • Słonecznik, nasiona - 7 łyżek (70g.)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10g.)
  • Woda - 150 ml
Przygotowanie
Pestki przesypać do kubka, zalać wodą i odstawić na jakiś czas (minimum 15 minut). Po tym czasie przepłukać pestki na sitku, wsypać do blendera i zalać ponownie wodą (proporcje woda pestki 1:3), dodać również oliwę i wszystko zmiksować. Następnie przecedzić masę na sitku do osobnego naczynia. Płyn, który znajdzie się w naczyniu potraktujemy jak "śmietanę" do zabielenia zupy.

Jest to śmietana z pestek słonecznika, więc zawiera dużo tłuszczów omega-6 (możesz zobaczyć w podanej poniżej wartości odżywczej). Pamiętaj, żeby w ciągu dnia w innym posiłku zjeść porcję kwasów omega-3 dla równowagi.


Wartość żywieniowa porcji zupy ze śmietaną (1 duży talerz)
Wartość kaloryczna 126,7 kcal
Białko ogółem 5,4 g
Tłuszcz ogółem 7,2 g
Kwasy omega 3 0,0 g
Kwasy omega 6 3,7 g
Węglowodany ogółem 13,9 g
Błonnik pokarmowy 3,9 g
Sacharoza 1,4 g
Potas 504,8 mg
Wapń 87,1 mg
Fosfor 209,3 mg
Magnez 71,0 mg
Żelazo 1,4 mg
Cynk 0,9 mg

Na deser można zjeść daktyla suszonego z kakao. ja swoje kupiłam w Biedronce :) Można takie daktyle, figi, czy morele zrobić samodzielnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger