stycznia 27, 2018

Burgery z soczewicy i ryżu

Składniki:
2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej (musi być przestudzona zaraz po ugotowaniu)
2 szklanki ugotowanego ryżu (również przestudzony)
2-3 duże pieczarki
Połowa dużej cebuli
2 łyżki pestek soczewica podprażonych na patelni
Przyprawy wedle uznania. U mnie: cząber, oregano, kurkuma, czubryca czerwona, majeranek

Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 C.
2. Cebulę posiekać, pieczarki obrać i pokroić na plastry, wrzucić do rondla i dusić w wodzie, aż zmiękną.
3. Podczas gotowania pieczarek dosypać po trochu przypraw.
4. Połączyć ze sobą soczewicę i ryż. Rozdrobnić blenderem ręcznym lub tłuczkiem do ziemniaków.
5. Dodać pieczarki, pestki i doprawić i próbować w smaku.
6. Lepić kotleciki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 - 40 minut.

Poo upieczeniu powinny wyglądać tak, jak na poniższym zdjęciu 😁



1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie burgery ;) Nikt mi nie wmówi, że te mięsne są lepsze!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger