października 03, 2017

Tofurnik na czekoladowym spodzie - słodycz i dobre źródło wapnia w jednym

Ah, te tofurniki! Uwielbiam!
Na tofurnik przepisów w internecie jest tak dużo, że co tydzień można by robić go na inny sposób. Ja sama bardzo rzadko powtarzam swoje przepisy. Najczęściej nie powtarzam ich, bo zapominam, jak coś zrobiłam... Ale również datego, że lubię improwizować w kuchni. Szczególnie, kiedy muszę zrobić coś z niewielu składników. Zawsze wtedy wychodzi coś rewolucyjnego :)

Przepis na ten tofurnik jest dość łatwy i bardzo szybki (to super ważne w moim przypadku). Składniki można wymieniać, np. mąkę czy suszone owoce.

Myślę, że można zrobić cieńszy spód i zostawić trochę ciasta na kurszonkę, ja zapomniałam.



Tofurnik z czekoladowym spodem

Ciasto:
mąka gryczana - 1 szklanka
wiórki kokosowe - 2-3 łyżki
daktyle suszone - 1 szklanka
kakao - 2-3 łyżki
mleko sojowe - troszkę, do rozrzedzenia ciasta

Masa:
kasza jaglana sucha - 1 szklanka
tofu naturalne - 2 kostki
cytryna - 1 sztuka
ksylitol lub inne słodziwo - 1/3 szklanki (dla mnie to było bardzo słodkie, ale lepiej próbujcie bo ja mam taki smak)
aromat śmietankowy - 2-3 krople 
mleko sojowe do rozrzedzenia masy - około 1 szkl

Polewa:
czekolada gorzka 70% - pół tabliczki
mleko sojowe - ok 2-3 łyżki

Przygotowanie jak zwykle szybkie.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Daktyle pomoczyć aby zmiękły, następnie zmiksować, dodać do nich resztę składników na spód do ciasta i wymieszać (ma być w miarę twardawe, więc mleko dolewać stopniowo). Jakby ciasto wyszło zbyt suche, dodać więcej mleka. Jeżeli wyszło by zbyt mokre, dodać więcej mąki. 
Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia wcześniej posmarowanej olejem (u mnie było to naczynie żaroodporne), wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 180 C. 
W tym czasie przygotować masę. Kaszę jaglaną przepłukać, zalać wodą (proporcja 1:2,3) i ugotować na małym ogniu. Kiedy będzie gotowa, przerzucić ją do blendera, dodać odsączone tofu i zmiksować wszystko na gładką masę. Następnie dodać ksylitol, sok z cytryny, aromat i miksować jeszcze. 
Gotową masę wlać na podpieczony spód czekoladowy, wstawić do piekarnika na około 40 minut (można otwierać aby sprawdzić, czy gotowe). 
Ciasto wyjąć. Czekoladę połamać, wrzucić na patelnię, dolać mleko i mieszając rozpuścić na polewę. Polać ciasto. Gotowe.



Wartość odżywcza w 100 g serniczka
142     kcal
7 g      białko
4,4 g   tłuszcz
26,7 g węglowodany
1,5 g   błonnik
96 mg wapń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger