października 25, 2017

Papryki nadziewane soczewicą i kaszą


Uwielbiam takie proste i szybkie dania!

Jesienią przygotowuję faszerowane papryki, bakłażany czy cukinie bardzo często, gdyż uwielbiam tę prostotę wykonania i smak. Za każdym razem faszeruję inaczej, często dodaję resztki z obiadu lub innego posiłku. Jeżeli faszeruję bakłażana czy cukinię, dodaję do środka podduszony z dodatkami farsz, kiedy faszeruję papryki, wkładam do nich różności. 
Dzisiaj w moich papryczkach umieściłam kaszę pęczak, pieczarki i pomidorki koktajlowe. Całość doprawiłam garam masala, kuminem rzymskim, pieprzem, kurkumą, płatkami drożdżowymi, solą i cząbrem.

Zrobiłam 4 papryki a farsz przedstawiał się tak:
kasza pęczak i soczewica czerwona w tej samej ilości
pieczarki - kilka sztuk
pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
pestki słonecznika podprażone na suchej patelni - 2 łyżki

Soczewicę i kaszę ugotować. Pieczarki obrać, pokrojić w plasterki i dusić na wodzie aż zmiękną, dodać do nich pokrojone pomidorki. Kiedy będą miękkie, dodać to do kaszy, doprawić (próbować). Na koniec wymieszać z pestkami. Farsz jest gotów.
Następnie odkroić czapeczkę z papryk, wyjąć wnętrze. Paprykę nafaszerować i zamknąć z powrotem czapeczką. Naczynie żaroodporne posmarować olejem (nie trzeba wlewać oleju do farszu czy gdzieś indziej dodatkowo), włożyć do niego papryki, zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C. Piec przez około 20 - 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger