października 16, 2017

Ciasto jaglano-makowe na święta



Jest to moje ulubione świąteczne ciasto. W tym roku na pewno zrobię je ponownie. Ponieważ uwielbiam mak, postanowiłam poczytać o nim więcej i niedługo dodam coś nowego na temat wartości żywieniowych tego produktu. Tymczasem, zerknij na sam dół posta i zobacz, ile wapnia znajdziesz w 100 g ciasta!

Czas przygotowywania ciasta to około 20 minut (samo miksowanie/mielenie kaszy i maku; owoce i ziarna trzeba namoczyć wcześniej), pieczenie ok 40 - 50 min w 175 C.

Składniki na masę "serową":
- kasza jaglana 2 szklanki
- woda - 4 szklanki
- mleko sojowe niesłodzone (2 szklanki)
- rodzynki/daktyle namoczone wcześniej - 1 szklanka
- 3 cytryny
Składniki na masę makową:
- mak zmielony - 2 szklanki 
- rodzynki/daktyle lub figi namoczone wcześniej - 2/3 - 1 szklanka (w zależności od upodobania do smaku słodkiego)

Mak zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. 
Gotujemy kasze na wodzie (można także na mleku sojowym), następnie miksujemy z sokiem z cytryny i mlekiem aby uzyskać gładką konsystencję, dodajemy suszone owoce (tyle, aby uzyskać pożądaną słodycz). Próbujemy w smaku, powinno być serowe. Jeżeli jest ok, to przekładamy ciasto na nasmarowaną olejem blachę. 
Mak mielimy z suszonymi owocami (trzeba trochę go pomielić, aby masa była gładka). Kiedy masa będzie gotowa, kładziemy ją na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w około 175 C przez 40 - 50 minut. 
Można również nie piec i zrobić na zimno, wystarczy schłodzić w lodówce. Do masy serowej można dodać trochę całych rodzynek (jak na moim zdjęciu poniżej, sprzed 2 lat). Wtedy zostanie trochę więcej alkaloidów :)




Wartości odżywcze ciasta w 100 g 
(do masy makowej użyłam fig, do serowej rodzynek):
175,5    kcal
5,8 g     białko
6,9 g     tłuszcz
27  g     węglowodany
228 mg wapń
89 mg   magnez
2,4 mg  żelazo
1,1 mg  cynk
302 mg potas

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger