Ciasto z cieciorki

Takie ciasta bardzo lubię. Oprócz tego, że dostarczają nam słodkiego smaku, na który akurat mamy ochotę to jeszcze dostarcza nam wielu składników odżywczych. 
Polecam to ciasto szczególnie osobom, które z jakiegoś powodu nie mogą jeść cieciorki (np. awersje pokarmowe w ciąży).



Skład jest prosty i można go wymieniać dowolnie:
  • ·         3 szklanki (510g) Cieciorka produkt ugotowany
  • ·         1 - 1,5 łyżki   (23g) Rodzynki, suszone
  • ·         30g Kakao
  • ·         2 łyżki  (14g)   Wiórki kokosowe
  • ·         3 łyżki  (30g)   Olej rzepakowy
  • ·         70g  Mąka jaglana
  • ·         200g  Masło orzechowe
  • ·     100 - 200g Mleko sojowe opcjonalnie (nie pamiętam niestety, czy dodawałam, ale nie zaszkodzi dodać, jak masa będzie zbyt zbita)
  • ·         5g      Proszek do pieczenia
  • ·         100g  Czekolada gorzka (polewa)
  •            szczypta soli
 Ugotowaną cieciorkę trzeba zmiksować wraz z pozostałymi składnikami, rodzynki można wcześniej namoczyć. Kiedy masa będzie gotowa, należy ją włożyć do formy wyłożonej papierem i piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Na koniec zrobić polewę. Po prostu rozpuścić ulubioną czekoladę gorzką i polać nią ciasto.





Komentarze