Coś szybkiego na słodko - kokosowe ciasto wegańskie

Jest to przepis, który zajmuje bardzo mało czasu. Ciasto jest pyszne, słodkie i smaczne.

Niektórzy tak już mają, że bardzo lubią słodycze i ja do tych osób się zaliczam. W dzisiejszych czasach jednak sklepowe słodycze mają przerażający skład a te, które zaliczamy do zdrowszych odpowiedników mają z kolei przerażające ceny. Co zrobić? Chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem jest robienie własnych słodyczy. Wiemy co w nich jest, jakie są dokładne proporcje składników i w dodatku nie przepłacamy.
Z czego można zrobić takie pyszne ciasto kokosowe, jak nie z kaszy jaglanej? Z kaszy jaglanej można zrobić prawie wszystko, więc polecam eksperymentować :)

Ciasto jest wyjątkowo syte, więc można je zjeść na słodki podwieczorek wraz z owocami lub jako deser po lekkim obiedzie.

Ciasto kokosowe wegańskie (przepis na małą foremkę, 10 x 20)
1 szkl suchej kaszy jaglanej, 2-3 szkl mleka, 1 szkl wody, 2 duże łyżki ksylitolu lub cukru, 1 szkl wiórek kokosowych, opcjonalnie sok z cytryny, wanilia w proszku

Kaszę przepłukać na sitku, wrzucić do garnka i gotować w 2 szkl płynu (woda wymieszana z mlekiem) i 2/3 wiórek kokosowych. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Kiedy kasza się ugotuje, zmiksować ją blenderem z resztą mleka, ksylitolu lub cukru, soku z cytryny i wanilią do smaku (próbować podczas miksowania, czy konsystencja i słodkość odpowiada). Przełożyć całość do naczynia, w którym zastygnie i posypać wiórkami. Schłodzić, po ok 2-3 godzinach stężeje.

Komentarze

  1. Malutki błąd się wkradł w zdaniu "aż woda wchłonie płyn". Chyba chodziło o kaszę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz