grudnia 17, 2016

Tofurnik na święta i nie tylko

Okres przedświąteczny zawsze jest dla mnie trudny. Pracy dużo, zbiża się koniec roku. W dodatku od kilku miesięcy jesteśmy z synem sami (mąż za granicą) i musimy radzić sobie z masą obowiązków (nie jest łatwo!). 
Co roku na ostatnią chwilę kończę świąteczne przygotowania, gdyż zawsze mam wtedy masę ważniejszych rzeczy do zrobienia. W tym roku zdecydowałam, że będzie inaczej. Zdecydowałam, że wcześniej postanowię, co przygotuję do jedzenia i wczoraj nawet udało mi się wypróbować ciasto. Wyszło super więc podzielę się przepisem. Zrobiłam jednak bardzo małą ilość, na święta przygotuję taki tofurnik mnożąc ilość składników razy 3. 






Tofurnik na czekoladowym spodzie

Masa
2 kostki tofu (dałam tofu z Kauflandu, 200g na kostkę)
1 szkl kaszy jaglanej suchej
1/2 szkl mleka sojowego
2 łyżki ksylitolu*
1 łyżka inuliny*
garść rodzynek*
sok z jednej cytryny
wanilia w proszku (lub aromat śmietankowy)

*można dać sam ksylitol, mi się skończył :)

Spód
1 szkl mąki owsianej (może być też wymieszana z gryczaną)
3 łyżki kakao (może być karob ale wtedy trzeba dać mniej ksylitolu bo będzie za słodko)
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki inuliny
3 łyżki oleju rzepakowego (może być też kokosowy)

Polewa
Połowa gorzekiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Przygotowanie
Składniki na spód wymieszać, zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód naczynia do pieczenia. 
Masa: kaszę ugotować na wodzie, następnie wszystkie składniki na masę wymieszać i po spróbowaniu (oraz zbadaniu konsystencji) dodać opcjonalnie więcej soku z cytryny, mleka lub słodyczy, jak kto woli.

Na spód wyłożyć masę "serową" i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok 45 min w 175-180 C. Po wystawieniu z piekarnika ciasto musi postać przynajmniej 30 minut, inaczej się rozpadnie :) Na koniec zrobić polewę.

W 100 g takiego ciasteczka znajdziemy:
175      kcal
6,6 g    białka
6,5 g    tłuszczu
24,9 g  węglowodanów
83 mg  wapnia

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. A w blaszce o jakich wymiarach Pani piekła? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w nczyniu żaroodpornym. Średnica jest trochę mniejsza od średnicy talerza płaskiego obiadowego. Na święta będę piec taki tofurnik mnożąc wszystkie składniki ciasta x 3, bo wyszło mało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger