listopada 03, 2016

Ciasto z makiem na mące jaglanej i owsianej

To ciasto z makiem z pewnością zrobię jeszcze nie raz! Robi się je wyjątkowo szybko, udaje się zawsze (wcześniej robiłam takie czekoladowe i przepis jest tu) i jest super pożywne.  Jakiś owoc do tego i mamy przekąskę :)

Składniki:

450 g mąki (dałam jaglaną, owsianą i resztkę gryczanej)
160 g ksylitolu
500 g mleka ryżowego (dałam Pilos z Lidla ale można inne)
100 g oleju rzepakowego
20 g maku zmielonego
20 g octu białego
20 g soku z cytryny (myślę, że opcjonalnie)
6 g proszku do pieczenia
6 g sody
3 g gumy ksantanowej
szyczypta soli

Standardowo- suche składniki mieszamy razem (z wyjątkiem maku), mokre oddzielnie. Na koniec łączymy obie zawartości misek, mieszamy i na koniec dodajemy zmielony mak. Gdyby ciasto było za gęste, można dodać trochę wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę (sprawdzamy patyczkiem).

Teraz możemy cieszyć się pysznym ciastem :))) 
Czy można zrobić z samej mąki jaglanej? Myślę, że tak. Czy można użyć innych mąk? Myślę, że tak :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger