października 08, 2016

Najszybszy na świcie jabłecznik, jaki kiedykolwiek zrobiłam

Przepis na ten jabłecznik jest banalnie łatwy. Najważniejsze jednak, że ciasto wychodzi, robi się je szybko i jest słodkie mimo tego, że jest bez cukru. Zrobię go na pewno jeszcze nie raz.

Wrzucam przepis:

Czego potrzebujemy do jabłecznika?

Składniki:
1 kg  jabłek
150 g kaszy jaglanej suchej (nie gotować!)

100g płatków owsianych
2 łyżeczki ksylitolu (można spróbować bez)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu (myślę, że mogą być również goździki)

Najtrudniejsze zadanie to pokrojenie tych wszystkich jabłek. Trzeba je umyć, obrać (lub nie), wrzucić do blendera i poszatkować (nie na papkę!). Powinny wyglądać tak, jakby właśnie wyszły spod tarki. Następnie jabłka przerzucamy do miski. W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Łączymy zawartość obydwu misek, mieszamy. Wrzucamy nasze ciasto do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i pieczemy w 180 C przez ok godzinę. 





Voilà! Jakie to szybkie i proste :)





Wartość odżywcza w kawałku 150 g:
164 kcal
3,75 g białka
1,84 g tłuszczu (0,3 g nasyconych, 0 mg cholesterolu)
37.0 g węglowodanów (w tym 3,8 g cukrów)
1,67 mg żelaza
36,64 mg magnezu
1,17 mg cynku

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger