września 26, 2016

Jak zrobić wegański rosół

Jak przygotować smaczny wywar warzywny

Może to być rosół do makaronu, może to być bulion który wykorzystacie jako bazę do zupy

Podstawowe zasady:


1)używamy dużą ilość warzyw, szczególnie: marchew, pietruszka, seler, por, cebula dymka, szalotka, czosnek, ale mogą być też inne dowolne, np. pasternak, batat. Dobrym dodatkiem są też grzyby (dodają smaku umami). 

2) Warzywa gotujemy zimnej wody, po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Jeżeli używasz oleju, możesz zacząć gotowanie od podduszenia na nim cebuli szalotki, dymki lub pora, następnie dodać wodę i pozostałe warzywa. Jeżeli nie używasz oleju, możesz cebulkę poddusić na wodzie, następnie dodać ją do bulionu

3) Do gotowania używamy zieleniny, np liście selera, zielonej pietruszki a także suszonych ziół i przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn) 

4) Wywar solimy i pieprzymy dopiero pod koniec gotowania kiedy zdąży on przejść smakiem warzyw i zieleniny. 

5) Można dla smaku dodać także imbir suszony lub starty na tarce, suszone pomidory

5) Taki bulion po przecedzeniu można przechowywać w zamrażarce do dwóch miesięcy (np. w pojemnikach na kostki lodu) i wykorzystywać w miarę potrzeb do innych potraw.


Można zjeść z makaronem ryżowym, sojowym lub innym. Można zrobić na tym bulionie zupę, ugotować kaszę, ryż czy inne danie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger