Spaghetti bolognese - wegańska wersja

Dzisiaj na obiad jest Spaghetti. Mam nadzieję, że nie boicie się makaronu? :D

Spaghetti jest bardzo proste w wykonaniu, wykwintne i przepyszne. Co będzie potrzebne:

6 pomidorów malinowych (opcjonalnie inne)
2 cebule
garść oliwek
2 ząbki czosnku
1 szkl ugotowanej czerwonej soczewicy
2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka octu balsamicznego
Makaron spaghetti z pszenicy durum, gryczany, owsiany lub inny (ok 250g suchego)
Przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz, oregano, bazylia
Ziało: natka pietruszki siekana

Sprawa jest niezwykle prosta. Cebulę siekamy drobno, wrzucamy na patelnię i zalewamy wodą. Dusimy aż zmięknie. W między czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki (lub inaczej). Do cebuli dodajemy rozgnieciony czosnek i pomidory. Dodajemy przyprawy, soczewicę i dusimy. Dodajemy wino, oliwki, ocet i dusimy mieszając co jakiś czas. W osobnym garnku gotujemy makaron (musi być ugotowany al'dente). Kiedy makaron będzie gotowy, mieszamy go wraz z sosem w dużym naczyniu. Całość posypujemy natką pietruszki. 
Ça y est! :)


Komentarze