marca 01, 2016

Szarlotka gluten free, cukier free

Zainspirowałam się przepisem z bloga Dziki Naśladowca

Szarlotka jest trochę "tłusta" - ostrzegam :)

Na 2 malutkie foremki:

300g mąki bezglutenowej (u mnie pomieszane: gryczana, ryżowa, jaglana)
70g  oleju kokosowego
1 banan z kropkami - dojrzały (ok 100 g)
60g rodzynek
8 jabłek
cynamon

Jabłka myjemy,

kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, smażymy w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie. Mieszamy z cynamonem i odstawiamy.
Mąkę mieszamy z olejem kokosowym (trzeba poczekać aż zmięknie, po wyjęciu z lodówki), dorzucamy rodzynki, banana i gnieciemy ciasto Rodzynki można zmiksować, mi się nie chciało. 
Blaszki na ciasta smarujemy olejem kokosowym, wykładamy spód ciasta (większą część), na to jabłka, na wierzch resztę ciasta jako kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C, pieczemy ok 45 min. Uważać, żeby rodzynki się nie spaliły :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger