marca 11, 2016

Sery wegańskie prosto z Włoch

Niedawno miałam okazję wypróbować kilka różnych rodzajów serów firmy Api food  i na Fecebook'u obiecałam podzielić się z Wami moją opinią na ich temat  :)


Przede wszystkim, jest kilka rzeczy naprawdę super w tych serach, mi.n. smak! 

Serek kremowy smakuje jak typowy śmietankowy serek. Wiecie, taki serek kanapkowy. 
Jeżeli ktoś z Was tęskni za smakiem typowego kanapkowego serka - polecam. Ja zjadłam na słodko  z naleśnikami gryczanymi.


























Serek mozzarella nie jestem pewna, czy smakuje jak typowa mozzarella, gdyż nie jem takiej od lat i nie znam smaku. Jednak w sałatce komponował się cudownie. Sałatkę zabrałam na imprezę i serek został przyjęty znakomicie przez mięsożerców :)



Kolejną pozytywną cechą serów Api foood jest różnorodność - możecie znaleźć sery na podobieństwo mozzarelli ale także sera pleśniowego czy wędzonej mozzarelli.
Jeżeli jesteście fanami ravioli, to także znajdziecie wegańskie odpowiedniki, dostępne są ravioli z serem ryżowym (świetna opcja dla osób uczulonych na soję)  :)

Uwaga alergicy!

Myślę, że jest to bardzo duży plus, że sery są zrobione z białka kiełkującego brązowego ryżu, gdyż zazwyczaj wegańskie odpowiedniki serów produkowane są z soi. Sery api food nie zawierają soi, nie zawierają przy tym glutenu czy konserwantów. Są świetną alterantywą dla zwykłych serów. Jest tylko jeden minus - mają mało białka, składają się głównie z tłuszczu. Podstawą jest olej kokosowy. 

Ja jestem osobą ćwiczącą, więc skupiam się jednak na spożyciu w większej ilości białka. Osoby odchudzające się także powinny uważać, aby nie jeść za dużo tłuszczu. Wszyscy inni natomiast (a już szczególnie alergicy) nie mają się czego obawiać i z powodzeniem mogą zastąpić sery wegańskimi odpowiednikami. Są super smaczne :)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger