grudnia 23, 2015

Świąteczny bigos!

Potrawę tę robi się dość łatwo, więc możecie zrobić ją już dziś. Można zamrozić część na Nowy Rok ;D

Czego potrzebujemy:

kapusta kiszona - 1 część
kapusta biała - 1 część
marchewka - 1 część
pieczarki - 1 część
2 cebule białe - 1/4 części w porównaniu do zawartości garnka
2 kostki tofu wędzonego (chyba że robimy naprawdę duży gar, wtedy więcej)
przyprawy: pieprz, papryka wędzona

Kapusty szatkujemy, wrzucamy do garnka i dusimy w wodzie (zalać do około 1/4 zawartości kapusty). Marchewkę trzemy na tarce, dodajemy do garnka. Pieczarki i cebulę kroimy, dusimy osobno na oleju (jeżeli ktoś woli w ten sposób) lub wrzucamy do garnka (ja tak robię). Dusimy wszystko na małym ogniu przez około 3 godz. Na koniec dodajmy tofu pokrojone w kostkę, paprykę wędzoną i pieprz. Bigos przechodzi wędzonym tofu. Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy postoi w lodówce i smaki się "przegryzą".

Wesołych Świąt! ;D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger