Szybki sos z soczewicy, do makaronu, warzyw, ryżu lub chleba

Sos jest naprawdę szybki, dodatkowo zrobiony z soczewicy czerwonej więc jest dla początkujących wegetarian. Soczewicę gotuje się szybko i jest łatwostrawna.

1 szkl suchej soczewicy
2 łyżki nasion słonecznika
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: kurkuma, pieprz, cząber, papryka wędzona, papryka słodka, płatki drożdżowe, sól, natka pietruszki świeża

Soczewicę gotować w dużej ilości wody. Po ugotowaniu wodę odlać, soczewicę przyprawić, dodać nasiona słonecznika i koncentrat. Gotowe.



Wartość odżywcza w 100 g:

Energia: 170 kcal
Białko: 12,3 g
Tłuszcze: 3,4 g
Węglowodany: 26,5 g
Błonnik: 4,2 g

Potas: 470,5 mg
Magnez: 51 mg
Żelazo: 2,8 mg
Cynk: 1,6 mg
Niacyna: 1,6 mg

Komentarze