listopada 13, 2015

Dressing z syropem daktylowym - najlepszy!

Syrop daktylowy zwykle robiłam sama (po prostu miksując suszone daktyle z wodą), ale ostatnio odkryłam gotowy w Kauflandzie :D Oto przepis na dressing z nim:

1/2 szkl mleka sojowego nie słodzonego
1 łyżeczka syropu daktylowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
ulubione przyprawy

Zachęcam do wypróbowania :)



4 komentarze:

  1. WItam,

    Ciekawy pomysł z użyciem mleka sojowego do dressingu - chętnie spróbuję. Interesuje mnie Twoje zdanie na temat syropu z daktyli. Generalnie jest to u mnie coś zupełnie nowego, dużo tańszy od miodu (przynajmniej tutaj gdzie mieszkam) 100% wege, a pewne badania, których niestety nie ma za wiele, wykazują też dość dużo właściwości zdrowotnych. Co o tym myślisz?
    pozdrawiam gorąco,
    Darek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dariuszu, ja bardzo lubię ten syrop i myślę, że w ilości, jaką dodaje się go do dresingu jest niegroźny :) Jednak pamiętajmy o tym, że to fruktoza, wiec jedzony w nadmiernych ilościach ma takie samo działanie jak inne syropy cukrowe. Tu jest więcej informacji na jego temat: http://nutritionfacts.org/video/the-healthiest-sweetener/

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo za odpowiedź i pożyteczny link. NIełatwo wyłowić fakty oparte na dowodach w dobie tysięcy domorosłych specjalistów głoszących zalewających swoimi teoriami cały internet. Czy znasz może jakieś zaufane zdródło informacji w temacie żywienia - oparte na badaniach?
    pozdrawiam serdecznie,
    Darek

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak. Polecam stronę (na FB) "Wiemy co jemy", https://www.bda.uk.com/news/, http://nutritionfacts.org, http://www.pcrm.org/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger