Czekoladowe ciasto bez cukru

Ciasto czekoladowe, idealne na niedzielne popołudnie, a co! Ciasto jest bez cukru, z maki pełnoziarnistej. Ale co jest najważniejsze, jest bogate w kakao i dzięki temu magnez!

Składniki:

2 szkl mąki pełnoziarnistej
2/3 szkl rodzynek (lub daktyli suszonych), namoczyć
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kakao (lub więcej)
2 szkl mleka sojowego
1 duża łyżka oleju kokosowego

Suche składniki połączyć. W osobnej misce połączyć rodzynki, mleko sojowe, olej kokosowy i wszystko zmiksować. Zawartości dwóch misek połączyć i ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp 200 C (w nagrzanym piekarniku), dalej kolejne 25 minut w temp 180 C.




Wartość odżywcza w jednym kawałku ciasta (100g):

Energia: 176 kcal
Białko: 6 g
Węglowodany: 32 g
w tym cukry: 0,3 g
Tłuszcz: 4,5 g
Błonnik: 4,16 g

Potas: 277 mg
Wapń: 88 mg
Magnez: 47 mg
Żelazo: 1,66 mg
Cynk: 1,11 mg


Komentarze