września 17, 2015

Smaczna i syta grochówka wegańska

Jeżeli szukacie konkretnej zupy, której zjedzenie tylko jednego talerza nasyci Was na długo, dobrze trafiliście. Taka jest właśnie grochówka. Jednocześnie grochówka kojarzy nam się z czymś tłustym i ciężkostrawnym, prawda? Niestety, tradycyjne takie grochówki takie są. Ale nie ta! Ja grochówka jest nawet idealna dla osób będących na diecie redukującej! Zobaczmy co tam mamy...

Włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por) gotujemy od zimnej wody. Kiedy zacznie się gotować, dosypujemy groszek w połówkach (uprzednio przepłukany) i gotujemy wszystko razem. Po jakimś czasie groszek zacznie wydzielać saponiny (taka biała piana), zbieramy je łyżką i wyrzucamy. Wrzucamy do garnka liście laurowe i ziele angielskie. W tym samym czasie na patelni w niewielkiej ilości wody szklimy posiekaną dużą białą cebulę. Dorzucimy ją pod koniec gotowania naszej zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu około godziny, tak aby groszek zaczął się rozpadać a warzywa zmiękły. Pod koniec gotowania możemy część zupy zmiksować blenderem ręcznym (ja tak zawsze robię), dodajemy cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotowe :) Sypiemy też trochę koperku lub natki pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger