września 03, 2015

Pyszna zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa kojarzy mi się z dzieciństwem (kto jej nie lubił?), tylko teraz zjadam ją w zupełnie innej formie. Nie ma już w niej gęstej śmietany, białego makaronu czy tłuszczu z rosołu. Teraz zupa pomidorowa obowiązkowo zrobiona jest z... pomidorów ;) 

Na spory garnek zupy:

1 duża papryka
1 duża cebula
4 świeże pomidory
1 szkl przecieru pomidorowego
1 marchew
1 petruszka
1 por
3 ząbki czosnku
Liście selera (świeże bądź mrożone), pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, papryka słodka w proszku 2 łyżki, sól i pieprz.

Paprykę kroimy drobno, pomidory byle jak, cebulę w ćwiartki. Wrzucamy do garnka, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy niewielką ilością wody.  Dusimy do miękkości, dodajemy czosnek. W tym czasie marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce lub w blenderze, dodajemy do pomidorów wraz z porem. Zalewamy wodą (w ilości dowolnej, zależy jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać). Gotujemy dodając przyprawy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, liście selera i pietruszki. Miksujemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger