września 24, 2015

Batoniki ekspresowe, bezcukrowe, idealne

Dziś naszło mnie na batoniki. Oto i one:

Wychodzi jakieś 10 sztuk (45 g każdy)

1 szkl płatków owsianych
1 szkl orzechów pokruszonych (ja dałam 1/2 szkl migdałów, 1/4 szkl włoskich i 1/4 szkl nerkowców)
1/2 - 3/4 szkl daktyli suszonych namoczonych
1/2 szkl mleka roślinnego
1/4 szkl wiórek kokosowych
2 łyżki kakao (może być więcej lub mniej lub bez)
sól do smaku

Wszystkie składniki połączyć. Masę wy
łożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozpracować na grubość około 1 - 1,5 cm. Piec w 150 C około 30 minut. Wyjąć. Pokroić. Gotowe ;)


Wartość odżywcza jednego batonika (45 g):

Kcal: 152
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 3 g
Cukry: 1,9 g

Wapń: 44 mg
Magnez: 55,3 mg
Żelazo: 1,33 mg
Cynk: 1 mg









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger