Dwa rodzaje hummusu

Dwa rodzaje hummusu


  • Co jest potrzebne:
  • 500 g cieciorki (niestety trzeba ją najpierw namoczyć i ugotować... 
  • 2 duże cebule białe


Cieciorkę mielimy. Cebulę dusimy na parze lub w wodzie (tak, aby mieć wodą po jej gotowaniu do wykorzystania). Łączymy cebulę z cieciorką i miksujemy. Tę masę dzielimy następnie na połowę aby zrobić dwa różne hummusy.


Hummus z cebulą


  • połowa cieciorki
  • jakieś 2 łyżki sezamu
  • sok z cytryny
  • 1/2 papryczki chili


Łączymy masę cebulowo-cieciorkową z sezamem (zmielonym) i miksujemy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą, kminem rzymskim. Dodajemy natkę pietruszki i posiekaną papryczkę.

Hummus z pieczarkami


  • połowa cieciorki
  • kilka dużych (lub więcej małych :)) pieczarek


Pieczarki obieramy, kroimy drobno i dusimy na wodzie aż zmiękną. Dodajemy do masy cieciorkowej i mieszamy tak, aby pozostały kawałki pieczarek. Nie pamiętam czym przyprawiłam... Na pewno był pieprz, zioła prowansalskie.



Komentarze