Ciasto z czarną fasolą... znowu!

Po sobotnich warsztatach kulinarnych zostało mi sporo czarnej fasoli, więc aby się nie zmarnowała zrobiłam z niej najlepszą rzecz, jaką można zrobić z fasoli - czekoladowe ciasto :D Ciasto jest bez cukru a także bez glutenu. Polecam szczególnie przełożone kremem (może być taki jak w tym przepisie). Ja nie miałam czasu na robienie kramu, więc wykorzystałam do niego powidła śliwkowe. 

Oto przepis na sporą blaszkę ciasta: 

1 szkl mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane bezglutenowe) 1 szkl mąki jaglanej 1/4 szkl oleju rzepakowego 1 szkl ugotowanej czarnej fasoli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mleka roślinnego 2/3 szkl zaparzonej kawy (z dwóch łyżeczek) 1 szkl namoczonych suszonych daktyli 2-3 łyżki kakao lub karobu 

 Suche składniki mieszamy razem. W osobnej misce mieszamy zmiksowane suszone daktyle, fasolę, mleko, olej, kawę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Łączymy suche z mokrymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok 20 min, dalej zmniejszamy gaz do 180 C i pieczemy jeszcze z 15-20 min.

Komentarze