sierpnia 02, 2015

ciasto jaglano-owsiane z makiem

Wyszło smaczne, ale pokruszyło się. Można temu zaradzić dodając troszkę gumy ksantanowej (około pół łyżeczki), ja zapomniałam.

Składniki:

1 szkl mąki owsianej, 1 szkl mąki jaglanej, 1/4 szkl ojeju, 1 średniej wielkości marchewka, 1/2 szkl mleka sojowego, 2/3 szkl namoczonych suszonych owoców, 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody, przyprawy (np. goździki), 2 łyżki zmielonego maku 

Owoce suszone namoczyć a następnie zmiksować z mlekiem, marchew zblendować lub zetrzeć i połączyć z olejem, owocami i mlekiem. W osobnej misce połączyć ze sobą składniki suche (oprócz maku). Kiedy wszystko jest już wymieszane, połączyć ze sobą suche i mokre. Teraz trzeba dodawać wody (lub mleka) w celu uzyskania mniej gęstej konsystencji (gęstsza niż do naleśników), po czym dodać mak i znów wymieszać. Wlewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy około 45 min. w temp 180 C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger