lipca 09, 2015

Zupa z resztek lodówkowych

Kiedy dni upływają szybko, czasem łapiemy się na tym, że nie mamy nic konkretnego w lodówce. Najważniejsze jednak, żeby zrobić wtedy coś do jedzenia z rzeczy, które nam zostały. I oto powstała zupa z groszku żółtego, papryki i koperku.
Emotikon smile
 Wrzuciłam jeszcze do niej resztkę brokuła.

Groszek żółty po rozgotowaniu wygląda jak gęsty krem, jeżeli doprawimy kurkumą, koperkiem i cząbrem (polecam dodać też czarnuszkę), smakuje super.

Kiedy gotuję nasiona strączkowe, mrożę je na zapas, aby nie stać w kuchni. Groszek jest o tyle super, że po ugotowaniu, można go dodawać do wszystkiego jako zagęszczacz. Można dodać do sosu, zupy czy zrobić z niego pastę kanapkową jednoskładnikową (po prostu przyprawiony ugotowany groszek). Uwielbiam!

A Wy macie jakieś awaryjne potrawy z resztek lodówkowych??


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger