lipca 29, 2015

Zupa serowo-brokułowa (bez sera!)

Z przepisu wychodzi duży gar zupy. Spokojnie starczy na jakieś 4 dni dla 2 osób.
Tak, jak pisałam na facebook'u, nie dodałam płatków drożdżowych. Jednak, nie mam nic przeciwko dodaniu ich do zupy (na pewno wzmocnią smak). Ja po prostu ich nie miałam.

Przepis
  • 1 cały brokuł
  • 2 cebule białe podpalone nad ogniem lub przypalone na patelni z nieprzywierającym dnem)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por, 
  • liście selera (świeże lub mrożone), 
  • 2 szkl groszku żółtego ugotowanego lub w pół ugotowanego, 
  • 3 L zimnej wody, 
  • ½ - 2/3 szkl orzechów nerkowca podprażonych chwilkę na patelni (dosłownie chwilkę!) lub masło z tych orzechów, 
  • Przyprawy: kurkuma (w dużych ilościach), lubczyk, sól, pieprz, grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, 4 ząbki pieczonego czosnku, suszona cebulka
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do zimnej wody. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. W między czasie dodajemy groch w połówkach i przypiekamy cebulę, czosnek (można podpiec w mikrofalówce jakieś 2 minuty na najwyższym stopniu), prażymy orzechy. Kiedy warzywa się zagotują, zmniejszamy gaz i wrzucamy do nich cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, liście selera, grzyby suszone. Gotujemy około 20-30 min na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pozostałe rzeczy: nerkowce, czosnek i cebulkę suszoną do smaku. Miksujemy na krem. W zasadzie gotowe. Opcjonalnie można dodać czosnku w proszku i drożdży nieaktywnych.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger