lipca 21, 2015

Szybka pasta z soczewicy na śniadanko i kolację

Smaczna, szybka i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Przepis na tę pastę gdzieś kiedyś czytałam, do tego zainspirowana miłością do czarnuszki mojego znajomego kucharza, postanowiłam ja dorzucić. Na tle pomarańczowej pasty, czarnuszka wygląda świetnie.
Oto przepis (wychodzi 2,5 szkl pasty):

  • 1/2 szkl suchej soczewicy czerwonej (1 1/2 szkl ugotowanej), 
  • 1 średniej wielkości marchew, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • przyprawy: sól, pieprz, czarnuszka.

Wystarczy zmiksować soczewicę z marchewką (surową). Doprawić. Gotowe.



Wartość odżywcza pasty w 100 g:

kalorie: 62
Białko: 4,7 g
Tłuszcz: 0,6 g
Węglowodany: 11,5 g
Błonnik: 2 g

Żelazo: 1 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger