Sos "serowy" i pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy

Nadrabiam zaległości i umieszczam na blogu potrawy, które pojawiły się u mnie w tym tygodniu. Pulpety już dość dawno ale na szczęście zapisałam, z czego je zrobiłam :) Natomiast sos wyszedł niespodziewanie. Chciałam zrobić dla dziecka śmietaną słonecznikowo-migdałową do makaronu. Pomyślałam, że dodam do dania także soczewicę gotowaną, aby było więcej białka. No i zapomniałam, że przecież aby zrobić śmietanę, powinnam przecedzić ją przez sitko. Wrzuciłam wszystko do blendera i dopiero podczas blendowania zorientowałam się, że z soczewicą w środku raczej już nie przecedzę tej śmietany :) W każdym razie, sos wyszedł pyszny! 

Sos "serowy", składniki:
  • 1/2 szkl nasion słonecznika, migdałów, orzechów laskowych wymieszanych w proporcji 1:1:1,
  • 1/2 szkl gotwanej czerwonej bądź żółtej soczewicy, 
  • 1/2 szkl mleka roślinnego (może być lekko słodkie), 
  • sól, pieprz, bazylia, kurkuma, czosnek. 
Orzechy i pestki zalewamy ciepłą wodą na ok 15 minut, w tym czase możemy ugotować soczewicę. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera (orzechy pestki przepłukane na sitku), miksujemy. Gotowym sosem możemy polać gotowane na parze warzywa, kaszę, ryż, makaron.


Pulpety jaglano-soczewicowe

4 szkl gotowanej soczewicy
2 szkl gotowanej kaszy jaglanej
1 łyżka mielonego lnu
przyprawy: carry, sól, pieprz, koper świeży

Wystarczy składniki połączyć, ulepić małe pupeciki (wychodzi ich dużo, ok 30) i zapiec ok 20 min w temp 180 st C.

Młodą kapustę robię tak:
siekam, wrzucam do garnka, zalewam wodą tak mniej więcej do 1/4 objętości kapusty. Duszę do miękkości. Na koniec dodaję kmin rzymski, dużo koperku, sól i pieprz :) Jak wyjdzie dużo wody, zjadam jako zupę :)



Komentarze