Sernik na zimno z jarmużem

Szybko, póki pamiętam proporcje składników!

  • 1 szkl suchej kaszy jaglanej
  • 2,5 szkl wody
  • 0,5 (lub troszkę ponad)  szkl mleka sojowego (lub innego roślinnego) - konsystencja
  • 2/3 szkl rodzynek namoczonych
  • duża garść jarmużu
  • sok z 1,5 cytryny
  • czekolada gorzka rozpuszczona (jako polewa)
  • kilka krpli aromatu waniliowego lub śmietankowego

Sposób wykonania jest banalnie prosty:
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą w proporcji 2,5 i gotujemy na wolnym ogniu aż kasza wchłonie wodę. W tym czasie miksujemy jarmuż z rodzynkami i sokiem z cytryny, wychodzi gęsta słodka masa. Jeszcze gorącą kaszę miksujemy na gładką masę z aromatem śmietankowym, następnie łączymy z masą jarmużową. Przekładamy do naczynia, w którym sernik będzie się chłodził. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki.

Modyfikacje:
zamiast rodzynek można użyć innych suszonych owoców
kaszę można gotować na mleku roślinnym
do masy można dodać tofu (ja nie miałam ale wydaje mi się, że konsystencja będzie bardziej serowa).

Wartość odżywcza w 100 g ciasta
Energia 52kcal
Białko 2 g
Tłuszcze 1 g
Węglowodany 19 g
Błonnik 1 g

Komentarze