Gulasz cukinia z jabłkiem, marchewką, brokułami

Gulasze to jest to, co lubię najbardziej. Lubię je z kilku powodów:
1) są baaardzo szybkie i łatwe w wykonaniu 
2) można zrobić je z resztek lodówkowych i zawsze wychodzą - nie trzeba specjalnie wychodzić do sklepu
3) można je zjeść z czym się chce: kasza, ryż, makaron itp.
4) są niezwykle lekkie a d tego syte!

Mój gulasz z resztek lodówkowych i kuchennych:

  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 marchew
  • 1/3 brokuła
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 szkl suchej soczewicy czerwonej
  • natka pietruszki lub inne zielsko


Wszystkie składnki dusimy w wodzie do zmięknięcia i gotowe! Ja przyprawiłam carry, solą, pieprzem, oregano i cząbrem.

Modyfikacje:
Polecam dodać cebulę białą (zawsze wzbogaca smak gulaszy) lub paprykę czerwoną. 

Zapewne zastanawiacie się, dlaczego o cebuli zawsze piszę w modyfikacjach? Otóż jest kilka produktów w diecie roślinnej, których jeść nie mogę. Niestety, jest to także większość nasion strączkowych, więc gdyby nie soczewica, tofu, fasola mung czy masłowa, ciężko byłoby mi być weganką :) Dlatego moje dania niestety nie zawierają bogactwa tych produktów. Jednak dziś gotuję fasolę czerwoną i chcę z niej zrobić słodycze (cukierki) dla syna. Zobaczymy co z niej wyjdzie. Sernik mu zasmakował :)


Bym zapomniała! Wartość odżywcza w 100g:

Energia: 55 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 0,53 g
Węglowodany: 11,2 g
Błonnik: 2,3 g
Potas: 256 mg

Komentarze