Czekoladowy sernik z okazji wczorajszego Dnia Tofurnika :)

To ciasto zrobiłam z łakomstwa :) Jest jak zwykle bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Do tego, ze względu na dość dużą zawartość białka,  może stanowić pełnowartościową przekąskę.

Składniki

  • 2/3 szkl ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • około 2/3 szkl mleka sojowego, 
  • 1 kostka tofu, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 2/3 szkl rodzynek namoczonych w przegotowanej wodzie, 
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (mleko dodajemy powoli, aby masa nie była zbyt rzadka). Przekładamy do naczynia i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wartość odżywcza w 100 g:
Energia: 159 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 23,7 g
Błonnik: 1,7
Wapń: 134 mg
Potas: 244 mg


Komentarze