lipca 07, 2015

Czekoladowe ciasto z fasoli bez pieczenia

Polecam to ciasto szczególnie kobietom w ciąży, które nie mogą patrzeć na fasolę. Dzięki temu, fasola łatwiej wchodzi. Z tego miejsca pozdrawiam wszystkie moje ciążarne pacjentki, które nie mogą patrzeć na cieciorkę i fasolę. Ciasto z cieciorki również znajdziecie na blogu :)

Ciasto z fasoli
  • 1 szkl ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej, 
  • 1/2 szkl namoczonych rodzynek lub daktyli, 
  • 3 łyżki wiórek kokosowych, 
  • 1 duża łyżka kakao (lub więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżki mleka roślinnego nie słodzonego, 
  • opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy. 
  • można dodać jeszcze migdały zmielone lub sezam (opcjonalnie)

Wszystko zmiksować, włożyć do formy i schłodzić. Można schłodzić w zamrażarce (ok godz) a dalej w lodówce.

Uwaga, jest to ilość na małą blaszkę ciasta (mini foremkę), ale nie da się tego zjeść dużo. Prawdę mówiąc jeden mały kawałek ważący 50 g wystarczy w zupełności. Ilość ciasta jest na ok 7-8 małych porcji.


Wartość odżywcza w jednej porcji (50 g ciasta):

Energia: 100 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 2,8 g
Węglowodany: 16,6 g

Potas: 272 mg
Magnez: 30 mg


4 komentarze:

  1. Czy fasole czerwona mozna w tym przepisie zastaic ciecierzyca lub biala fasola?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Nie jestem pewna, czy wyjdzie z białą fasolą, ale na ciecierzycę na pewno można zamienić :)

      Usuń
  2. I czy wiorki sa konieczne? Nie cierpie nic kokosowego:) moge pominac?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że można pominąć, aczkolwiek troszkę działają strukturotwórczo. Jeżeli nie będzie się lepić, można dodać trochę siemienia zmielonego.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dieta roślinna, zarządzanie sobą , Blogger