Czekoladowe ciasto z fasoli bez pieczenia

Jem fasolę i popijam koktajlem bananowo-jagodowym :) 

Ciasto z fasoli - wierzyłam, że wyjdzie
  • 1 szkl ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej, 
  • 1/2 szkl namoczonych rodzynek lub daktyli, 
  • 3 łyżki wiórek kokosowych, 
  • 1 duża łyżka kakao, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyżki mleka roślinnego nie słodzonego, 
  • opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy. 

Wszystko zmiksować, włożyć do formy i schłodzić. Można schłodzić w zamrażarce (ok godz) a dalej w lodówce).

Uwaga, jest to ilość na małą blaszkę ciasta (mini foremkę), ale nie da się tego zjeść dużo. Prawdę mówiąc jeden mały kawałek ważący 50 g wystarczy w zupełności. Ilość ciasta jest na ok 7-8 małych porcji.


Wartość odżywcza w jednej porcji (50 g ciasta):

energia: 100 kcal
białko: 3,5 g
tłuszcz: 2,8 g
węglowodany: 16,6 g

Potas: 272 mg
Magnez: 30 mg

Koktajl bananowo - jagodowy
  • 1 mrożony banan
  • 2 łyżki mrożonych jagód
  • 1 szkl mleka sojowego

Komentarze