czekoladowe ciasto z burakiem i awokado

Tak, właśnie tak - ciasto z burakiem i awokado. W dodatku bez pszenicy. Robiłam je wczoraj, nie planowałam z czego zrobię masę, z początku miało to być zwykłe czekoladowe ciasto z burakiem, jednak pomyślałam, że zielona masa doda mu uroku :) 

Mam tylko nadzieję, że przypomniałam sobie wszystkie składniki...

  • 1 szkl mąki owsianej
  • 1 szkl mąki jaglanej
  • 1/4 szkl oleju rzepakowego
  • 1 duży burak
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szkl mleka sojowego (opcjonalnie więcej, jeżeli ciasto będzie za gęste)
  • 2/3 szkl namoczonych w wodzie rodzynek
  • 4-5 łyżek kakao


masa
  • 1/2 miękkiego awokado
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • namoczone rodzynki do smaku
  • aromat waniliowy
  • mleko sojowe do utrzymania konsystencji


Suche składniki łączymy razem, mokre składniki w osobnej misce (zblenowany burak z zblendowanymi rodzynkami), następnie mieszamy razem, szybko wylewamy na blachę do pieczenia. Pieczemy 10 min w 200 st C, następnie 30 min w 180 st C. Kiedy ciasto przestygnie, przekładamy je masą (zblendwane awokado z wiórkami, rodzynkami i mlekiem sojowym). Na koniec można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.



Komentarze