Zupa krem z jarmużu i batatów...

Miał być sos z jarmużu i batatów, jednak powstała zupa krem, gdyż dałam więcej wody.
Sposób przygotowania jak zwykle banalnie prosty i błyskawiczny. Są tylko dwa podstawowe warunki, które trzeba spełnić, aby tę zupę/sos zrobić:
1) trzeba mieć jarmuż
2) trzeba mieć bataty

:D

Składniki na jakieś 3 litry zupy:
- 100g jarmużu
- 1 duży batat lub dwa małe
- opcjonalnie cebula biała - polecam, doda kremowej konsystencji
- opcjonalnie orzechy nerkowca (można gotować razem z zupą, napęcznieją a po zmiksowaniu zupy utworzą gładką konsystencję). 
- sok z cytryny do smaku
Jeżeli chcecie zrobić sos, zmniejszcie o połowę ilość wody.
Sposób wykonania: jarmuż do garnka, batat obrany i pokrojony do garnka, cebula obrana cała do garnka. Zalewamy zimną wodą, gotujemy (opcjonalnie dodajemy orzechy nerkowca), miksujemy, przyprawiamy :)  Przyprawy, których użyłam: kurkuma, sól, pieprz, czosnek.
Sok z cytryny dodajemy na koniec, wlewamy i próbujemy, czy pasuje nam smak.

Wartości odżywcze w 300 ml zupy (bez orzechów):
Energia: 97 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 21 g
Wapń: 135 mg
Żelazo: 2,22 mg
Potas: 1265 mg
Kwas foliowy: 164 mg

Deser

Jeżeli mamy dużo jarmużu, truskawki i mrożone banany, możemy zrobić pyszne lody! Wystarczy zmiksować te składniki w proporcjach: banan 3, truskawki 2, jarmuż 1.



Komentarze

Prześlij komentarz