Zupa krem z brokuła i awokado

Zupa krem z brokułów, prosta, szybka i pyszna. Można ją zrobić na dwa sposoby:
1) z dodatkiem awokado
2) z dodatkiem orzechów nerkowca
Orzechy lub awokado dodadzą zupie kremowej konsystencji i smaku (tłuszcz jest nośnikiem smaku).

Oto i ona:
1 brokuł
2 ziemniaki (średniej wielkości lub nawet małe)
1 marchew
1 pietruszka
1/2 dojrzałego awokado (musi być dojrzałe) lub 1/2 szkl orzechów nerkowca.
2500 ml wody
Przyprawy: a dałam 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, kurkumę, kmin rzymski, bazylię.

Przygotowanie:
wrzucamy warzywa do wody i gotujemy :) Jak zagotujemy, miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy awokado i znów miksujemy. Gotowe! Wystarczy przyprawić.
Do zupy można dodać także cebulę, nada jej jeszcze bardziej aksamitnej konsystencji. Tylko najlepiej dać ją w całości podczas gotowania, nie kroić gdyż będzie gorzkawa.

Wartość odżywcza w jednej porcji (300 ml zupy):
Energia: 47 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcz: 1,5 g
Węglowodany: 8,5 g
Błonnik: 2,6 g
Potas: 400 mg
Wapń 60 mg
Kwas foliowy: 91 mcg



Komentarze