Super pyszne pieczone burgery!

Burgery z fasoli mung i cukinii

Składniki: 
1 średniej wielkości cukinia, 
2 łyżki nasion słonecznika, 
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej, 
2 szkl ugotowanej fasoli mung, 
1/2 dużej czerwonej papryki, 
1/2 dużej białej cebuli, 
2 łyżki mielonego lnu, 

przyprawy: wędzona papryka, kmin rzymski, sól, pieprz, cząber. 

Wychodzi około 9 sztuk.

Sposób wykonania:

Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na chwilę. Kiedy wypuści wodę, odsączyć ją i przełożyć do większej miski. Dodać do niej pozostałe składniki, posiekaną cebulę, paprykę. Wszystko przyprawić. Sprawdzić smak po doprawieniu. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać zmielonych płatków owsianych. Lepić kotleciki (wychodzi ok 10 sztuk) i piec w piekarniku w 180 C przez ok 15 min z każdej strony. 






1 burger (130g), to:
366 kcal
12 g białka
7,2 g tłuszczu
69 g węglowodanów

dodatkowo:
4 mg żelaza
54 mg wapnia
3,10 mg cynku


Komentarze