Sernik z kaszy jaglanej - cudo!

Sernik ten jest bardzo szybki i dość konkretnie zapycha, więc nie da się zjeść więcej niż jeden kawałek. A robimy go mniej więcej tak:

1 szkl kaszy jaglanej suchej
3 łyżki wiórek kokosowych
1/2 szkl mleka roślinnego (lub więcej)
kilka sztuk namoczonych suszonych moreli (do posłodzenia) - ok 5
3 brzoskwinie świeże
sok z cytryny do smaku.

Kaszę gotujemy w proporcji z wodą 1:2,5 wraz z wiórkami. Staramy się ją troszkę rozgotować. Można gotować ją na mleku. Ważne, aby zaraz po ugotowaniu, kaszę zmiksować, gdyż jak będzie stała i przestygnie, jest większe prawdopodobieństwo, że będą grudki (nie są pożądane :).
Do miksującej się kaszy dodajemy morele (brązowe, gdyż pomarańczowe są konserwowane kwasem siarkowym), brzoskwinie, mleko do utrzymania konsystencji (powinna być budyniowa). Na koniec dodajemy sok z cytryny i próbujemy, czy w smaku jest odpowiednio kwaśne. 
Co dalej? Można sernik upiec (ok 40 min w temp 175C) lub po prostu schłodzić. Gotowe!

Czekacie na pewno na wartość żywieniową? Oto ona:
Na 100 g:

Energia: 170 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 3,5 g
Węglowodany: 33 g
Błonnik: 3,5 g
Sacharoza: 4,8 g
Żelazo: 2 mg
Potas: 302 mg

Zdjęcia niestety starsze, ale wygląd sernika ten sam :) Oczywiście można zrobić do niego polewę np. z czekolady gorzkiej i oleju kokosowego.



A tu w wersji z makiem (robiłam na święta). Przepis na ten z makiem znajdziecie tu: https://www.facebook.com/Roslinnydietetyk/photos/pb.1403312193237623.-2207520000.1435257240./1570515613183946/?type=3&theater

CIASTO JAGLANO - MAKOWE

Czas przygotowywania: ok 20 minut (samo miksowanie/mielenie kaszy i maku; owoce trzeba namoczyć wcześniej), pieczenie ok 50 min, 175 C

Potrzebujemy:
- kasza jaglana 2 szklanki
- woda - 4 szklanki
- mleko sojowe słodzone lub nie (chyba 2 szklanki)
- rodzynki namoczone uprzednio - 1 szklanka
- 3 cytryny
- mak zmielony - ilość dowolna, najlepiej tyle aby przykryć cały sernik
- suszone figi lub daktyle (namoczone)

Gotujemy kasze na wodzie (można także na mleku sojowym), następnie miksujemy z sokiem z cytryny i mlekiem aby uzyskać gładką konsystencję, dodajemy rodzynki (tak, aby uzyskać pożądaną słodycz). Próbujemy w smaku, powinno być serowe. To na blachę. Na wierzch mak mielony zmiksowany z daktylami/figami. Pieczemy i gotowe!

Można nie piec i zrobić na zimno, wystarczy schłodzić w lodówce.
Można dodać kakao i zrobić smak czekoladowy.

Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie znalazłam bloga, którego wszystkie przepisy mi się podobały i były takie łatwe. Tak trzymaj! Mam nadzieję, że blog się rozwinie dzięki yt :) trzymam kciuki
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie znalazłam bloga, którego wszystkie przepisy mi się podobały i były takie łatwe. Tak trzymaj! Mam nadzieję, że blog się rozwinie dzięki yt :) trzymam kciuki
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Będę tak trzymać dalej, bo muszę coś jeść a stawiam na prostotę i zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo polecam ciasto jaglano - makowe. Ja zamiast rodzynków dałam daktyle. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A zrobisz taką tabele kcal dla tego ciasta z makiem? ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz